Waarom een Duitse Herder? Het zijn sociale, trouwe en aanhankelijke honden!
Eeuwen lang waren herders met schapen een bekend gezicht op het platteland. Herdershonden zorgden er voor dat de kudde bij elkaar bleef. In de nacht bewaakten ze huis en stal.
Een beetje geschiedenis
Het ras Duitse Herdershond gaat terug tot de herdershonden van vroeger, die niet alleen de schapen in het oog moesten houden, maar ook de eigendommen van de herder bewaakten. Voorouders van deze trouwe honden worden al genoemd in documenten uit de 7e eeuw.
De pionier van de huidige Duitse Herdershond, de Duitser Max von Stephanitz uit Dresden, fokte het ras uit half-langharige en kortharige herdershonden die vooral uit Thüringen en Württemberg afkomstig waren. Hij formuleerde de eerste standaard in 1891. In die tijd onderscheidde Max von Stephanitz de Duitse Herders in ruwharige, gladharige en langharige exemplaren.
De stamvader van het moderne ras, die Von Stephanitz in 1898 kocht, noemde hij "Horand von Grafrath". De stammoeder was de reu "Mari von Grafrath". Het fokdoel was een robuuste en intelligente werkhond, terwijl schoonheidsidealen aanvankelijk op de tweede plaats kwamen.
Max von Stephanitz werd de eerste voorzitter van de in 1899 opgerichte - en nog altijd bestaande - Duitse vereniging "Verein für Deutsche Schäferhunde (SV)".
De Duitse Herder is intussen waarschijnlijk 's werelds meest bekende hondenras. Geen andere hond is op zoveel verschillende manieren nuttig voor de mens. Duitse Herders zijn goede waakhonden en worden ook vaak gekozen als therapie- of blindegeleidehond. Bij de hulpdiensten worden Duitse Herders gebruikt als speurhond, lawinehond en politiehond. Duizenden levens hebben ze al gered.
Kindervriend. Ook in het gezin is de Duitse Herder graag gezien. Het is een zeer sociale, trouwe en aanhankelijke hond, voor ouders én kinderen. De Duitse Herder heeft een groot aanpassingsvermogen en kan daardoor onder nagenoeg alle omstandigheden worden gehouden.
Beheersbaar. De Duitse Herder is gemakkelijk af te richten. In een familiekring grootgebracht luistert de Duitse Herder naar iedereen. Het is een beheersbare hond, die zijn plaats kent. Een echte kindervriend.
Hoe groot wordt een Duitse Herder?
Reuen hebben een schouderhoogte van 60-65 cm en wegen 30-40 kg
Teven zijn wat kleiner en hebben een schouderhoogte van 55-60 cm en wegen 22-32 kg
Uit kleine pups groeien al snel prachtige, volwassen Duitse Herders. Reuen hebben volgens de rasstandaard een schouderhoogte (schofthoogte) van 60 à 65 cm en wegen 30 à 40 kg. Teven zijn wat kleiner met een schouderhoogte van 55 à 60 cm en een gewicht van 22 à 32 kg.
Hoe moet een Duitse Herder worden verzorgd?
Om een Duitse Herder in topconditie te houden, heeft deze vanzelfsprekend voeding van hoge kwaliteit nodig. De vacht moet regelmatig worden geborsteld. Ook periodiek ontwormen en vaccinaties mogen niet worden vergeten.
Een goed fokresultaat, een topconditie, een intensieve training en een dosis ingeboren talent kunnen van een Duitse Herder zelfs een kampioenshond maken!
Hoe oud wordt een Duitse Herder?
Gemiddeld leeft een Duitse Herdershond 10 à 13 jaar. Er zijn natuurlijk exemplaren die korter of veel langer leven. De levensverwachting hangt af van veel factoren, waaronder huisvesting, voeding, gezondheid, medische zorg en lichaamsbeweging. Ook de afkomst is belangrijk: verantwoord fokken kan veel bijdragen aan een lang, gezond leven van de hond.